torsdag 16 augusti 2012

Västerbottenpaj a la LCHF

Vi gillar ost och finns det något godare än västerbottenpaj? Ät den som den är med en god sallad till eller servera den med grillat! Nu när det är kräftsäsong, varför inte ha det som ett gott tillbehör till dem ölkokta kräftorna!

För någon vecka sen provade vi att göra pajen med mandelmjöl och det blev kanongott. Det smakade precis som vanligt men mandelmjölet bränner snabbare så kanterna blev brända. Vi fick skära bort kanten på pajskalet efter det förgräddats. Jag har inte provat att laga pajen med kokosmjöl men ska testa det nästa gång.

Västerbottenpaj

Pajskalet

125 g smör
3 dl mandelmjöl eller kokomjöl
0,5 msk vatten

Mixa tillsammans ingredienserna och låt stå kallt en stund. Tyck sen ut i en runt form och baka i ugn i 10 minuter på 225 grader.

Fyllning

3 ägg
2 dl vispgrädde
En halva västerbottenost a 400 g. (Jag tar halva av dem färdigskurna små paketen du köper i butiken)
Salt och peppar och lite muskötnöt.
1 gullök.

Strimla gullöken fint, bryn gyllenbrun i stekpanna med rikligt med smör. Vispa samman ägg och grädde och kryddorna och riv sedan osten. Lägg löken i det förgräddade pajskalet och bre ut den rivna osten så det täcker botten. Slå sakta på äggstanningen och in i ugnen på 175 grader i 45 minuter eller tills det är en fin gyllenbrun yta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar